Skurkestreker
Av Jan Ove & Geir
 
SISTE NYTT:
26. Apr 2011: Geir gikk bort, så altfor ung
30. Mar 2009: Utklipp

En stripe blir til...

Idé

Hvordan kommer vi på ideer til Skurkestreker?
Noe enkelt svar finnes ikke på det spørsmålet. Noen ganger bare "dukker de opp", andre ganger er det resultat av noe en har hørt eller opplevd, mens tredje ganger er ideen resultat av at en virkelig har rotet rundt i hodet etter et morsomt poeng. I dette tilfellet kom ideen etter å snakket med Kristian Nesvåg (som også studerer i Kristiansand når dette skrives). På vei ned til Kristiansand kom vi innom problemet med "pinlig taushet". Han fortalte en historie om dette (som jeg har jeg lovet å ikke referere her), og dette satte meg på ideen til stripen som nå skal presenteres.

Fra idé til manus

Å komme fra en idé til et manus kan være en omfattende prosess. Noen ganger tegner jeg små kjappe tegninger for å finne ut hvor personene skal plasseres i forhold til hverandre og hva som skal sies. I dette tilfellet hadde jeg et rimelig ok bilde i hodet, og gikk rett på blyanttegningene. Når jeg tegner med blyant, prøver jeg å beregne god plass til tekst og til "luft" mellom rutene. I dette tilfellet kan en trygt si at jeg bommet litt... Kikker du nøye etter på tegningen under, så vil du se at jeg har brukt sirkler som utgangspunkt for figurenes hoder. Resten tar jeg på øyemål.


Tusjing

Etter at jeg er rimelig godt fornøyd med tegningene, går jeg over til å tusje stripen. Noen profesjonelle tegnere velger å tusje rett over blyanttegningen. Jeg er ikke profesjonell, og gjør ikke det. I stedet bruker jeg  noe som kalles kalkér-papir. Kalkér-papir ligner på matpapir (og er derfor tilnærmet gjennomsiktig), men har bedre egenskaper enn dette. Blant annet flyter ikke tusjen så lett ut. Hva er så fordelen med dette? Jo, jeg ødelegger ikke originaltegningen selv om jeg skulle bomme stygt på strekene (eller søle Pepsi Max over dem).

Scanning og tilpassing

Nå har jeg en ferdig tusjet tegning av stripen. Nå tar PC-en over som redskap. Først scanner jeg tegningen inn på PC-en, og deretter tilpasser jeg rutene. Denne stripen viste seg å bli en utfordring siden jeg rett og slett hadde tegnet den for bred, og dette fører til at når jeg skal redusere størrelsen til 4998x1600px (som er størrelsen vi jobber med på PC-en), endte jeg opp med altfor mye "luft" over figurene og for lite "luft" mellom rutene. Du kan selv sammen-likne stripen over og under denne teksten for å se hvor jeg kuttet.

Fargelegging

Selv om fargelegging foregår på data, betyr ikke det at det går av seg selv. Noen striper kan jeg (uten å overdrive) si at jeg bruker mange timer på å fargelegge. Denne stripen har ikke så mange detaljer, så det tok ikke så enormt lang tid. Stripen under viser hvordan stripen ser ut når rutene er på plass, og noen ujevne streker i rute 2 er rettet på.

Tekst

Når fargene er på plass skrives teksten inn. Her vil nok mange mene at "skikkelige" tegneserier skal ha håndskrevet tekst. Til det må jeg bare si at jeg foretrekker leselig tekst framfor håndskrevet tekst. Nå skal det likevel sies at fonten (bokstavtypen) vi bruker er håndtegnet av meg, så det er vel kanskje ikke evnen som mangler... Her ser du forresten hvordan jeg løste problemet med for mye "luft" over personene i rute 2 og 3. Jeg valgte å legge inn stripenummer og adressen til dette nettstedet. Siden det var Kristian som satte meg på ideen, har jeg selvsagt takket ham (mellom rute 2 og 3).

Forskjeller mellom original og nett-versjon

En stripe på skurkestreker.no har en bredde på 700px. Som jeg tidligere har nevnt, er PC-versjonen på 4998px. Fordelen med å bevare originalene (PC-originalene) i så stort format er flere. For det første er det mulig å skrive ut stripen med god kvalitet. Prøver du å skrive ut en av stripene som vises her, vil resultatet mildt sagt bli elendig. I tillegg har vi da en versjon av stripen med mer enn 256 farger. GIF-formatet (som våre striper presenteres i), er genialt på mange måter, ulempen er at fargeutvalget blir litt lavt.. Hvor stort er da 4998px? Under kan du se et utsnitt av originalstørrelsen.

Etter at stripen er ferdig

...spiser jeg kjøttkaker og kålstuing. Slafs!


%WELCOME%