Skurkestreker
Av Jan Ove & Geir
 
SISTE NYTT:
26. Apr 2011: Geir gikk bort, så altfor ung
30. Mar 2009: Utklipp
Om Skurkestreker
Av Dag Teodor Oppdal
 

Skurkestreker ble til i 2002. Stripene kom først ut på en slekts-side som Geir laget, men etter noen måneder fikk vi en egen side, http://skurkestreker.no.

Men Skurkestreker var slett ikke begynnelsen. Jan Ove og Geir begynte å lage tegneserie alt i 1981, om en hund som het Ranni. Da så han ut som på bildet til høyre.

Ranni var en helt. Han ordnet opp, fakket tyver, og var ellers en av de "snille". (En kjedelig dust, spør du meg...) På bonussidene våre kan du se noen av de gamle tegneseriene.

Det tok omtrent fire år før Hvite Maska og jeg først dukket opp. Vi var unge den gangen, med mye pågangsmot og energi. Her ser du hvordan vi så ut den gangen.

Gamle dager, gitt. Jeg har blandede følelser når jeg tenker tilbake. Mye var mye bedre den gangen, men mye var også mye verre. Vi (skurker) var nok mer voldelige den gangen, og vi fikk strengere straffer. Heltene var hele tiden i hælene på oss. I dag er det færre helter, men også dårligere med jobber. Å rane en bank i dag er jobb for høyteknologiske ingeniører, og ikke for selvlærte forbrytere...

Ranni var den store helten, ja. I begynnelsen så han mest ut som en pølse, og løp rundt på alle fire. Fire pipestilker av noen bein. Senere reiste han seg opp på to, fikk klær, og begynte å gå med sko. Mot slutten av sin karriere så han ut omtrent som på bildet til høyre. (Ca. 1993.)

De første Ranni-bladene var tegneark klippet og stiftet til A6-format. Senere ble formatet økt til A5, og det siste fullførte Ranni-bladet, Nyvinning AS, var i A4-format, og hadde hele 58 sider.

Ranni var altså hovedpersonen i mange år, og vi kan på mange måter si at Jan Ove og Geir har vokst opp med ham - og alle oss andre som var med i serien. Der var mine brødre Dag Stubel og Dag Ferdinand. (Vi gikk aldri under våre virkelige navn på den tiden. Stubel ble bare kalt Den Sprø Oppfinneren, Ferdinand Den Feite Oppfinneren, og av en eller annen idiotisk grunn kalte de meg Den Teite Oppfinneren. Jeg har aldri skjønt meg på det kallenavnet der...

Videre var Svarte Maska med. Han er bror til Hvite Maska. Sammen med Stivskjegg, utgjorde Svarte Maska og Dag Stubel en bande som ble kalt treer-banden. Hvite Maska og jeg var også en bande, men vi klarte aldri å finne et brukbart navn på den.

Jan Ove og Geir hadde perioder der de tegnet mye, og perioder der inspirasjon og tegneglede var fullstendig fraværende. Opp igjennom årene gikk de inn og ut av slike perioder, men så, på 90-tallet, så det ut til å bli helt slutt. Fra 1994 og fram til 1999, ble det nesten ikke tegnet noe som helst.

I 1999 laget de så et julehefte, bestående av enkle striper. De hadde nok før dette også laget korte historier (på én til fire striper), bl.a. laget Geir i 1993/1994 noen slike, men 1999-heftet var det første av større format (sidetall).

Det store med dette juleheftet var at nå sto jeg og Hvite Maska i sentrum. Nå var det vi som var ...ehm... heltene. Ranni var ute, og vi var inne. Til venstre ser du hvordan jeg så ut den gangen, og til høyre, Hvite Maska. Vi var kommet langt i vår utvikling, og nesten slik vi ser ut i dag.

Etter dette heftet, lå ting nokså dødt i et års tid. Så begynte Jan Ove å tegne litt igjen, og resultatet var seks striper om meg. Disse kan langt på vei sies å være starten på Skurkestreker. I 2002 bestemte Jan Ove og Geir seg for å begynne å tegne striper fast, på ukesbasis. Og selv om disse seks stripene ikke ble med, var de til inspirasjon. Disse var nemlig de første som ble ferdiggjort på data.

Og da er vi kommet til veis ende. Fortsettelsen kan du finne ellers på skurkestreker.no. Den aller første stripen, som kom siste dagen i mars, 2002, og fram til i dag. Du finner også en drøss av de gamle historiene, både tegneserier og skrevne historier. Ha en hyggelig opplevelse med Skurkestreker!

Den sørgelige dagen

Tirsdag 26. april 2011 sovnet Geir inn etter lang tid med hjerteproblemer. Jan Ove tegnet denne stripen til Geir da han først ble lagt inn på sykehuset. (Den ble senere anonymisert og gitt ut som vanlig stripe.) Dette skulle også bli den siste stripen som ble tegnet - iallfall til dags dato (mars 2019). Alle vi her på skurkestreker.no savner ham dypt.

Dag Teodor, Hvite Maska og Jan Ove.